Een goed plan hoef je alleen maar te volgen….

Zo simpel kan het soms zijn; een goed plan maken en het volgen.

En toch is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Uiteraard kan dat aan vele zaken liggen. Een daarvan is dat het plan nog niet ‘goed’ was.

Het belang van een plan

Een veel gehoorde quote is ‘A dream without a plan is just a wish’. Dit komt er eigenlijk op neer dat je vooral niet dient te verwachten dat je het gaat behalen als je geen plan hebt.

En daar heeft men een punt.

Los van het feit dat het plan jou stapsgewijs door (lastige fasen) heen zal helpen, biedt het maken van het plan al de kans om heel bewust te worden van waar je naartoe gaat.

Jouw plan gaat jou namelijk ergens heen leiden. En als het plan goed is, hoef je het alleen maar te volgen.

Hoe easy is dat?!

Routebeschrijving

Je kunt jouw plan dus eigenlijk zien als een routebeschrijving. Een zeer nauwkeurige zelfs.

Hoe nauwkeuriger, hoe beter.

Iedere drempel, rotonde en afslag dient hij in kaart te brengen. Op die manier heb jij precies zicht op wat je moet doen.

Zeker in perioden dat je even twijfelt is het zeer waardevol een goed plan te hebben.

Je hoeft dan namelijk niet stil te staan bij jouw twijfels. je kunt gewoon rustig doorgaan met het volgen van jouw plan.

Hoe meer aandacht je besteed aan jouw route voordat je vertrekt, hoe minder verrassingen er op jouw reis zullen oppoppen.

Militaire planning

Wanneer je jouw plan aan het maken bent, wees dat secuur. Heel secuur. Zorg dat je per kwartaal,, per maand, per week, per dag, per dagdeel en per uur weet wat je moet doen.

Natuurlijk is een eerste versie een testversie en zul je hier en daar moeten bijschaven. Maar hoe meer tijd en securiteit je steekt in jouw eerste versie, hoe minder bijschavingen er nodig zijn. En dat is gewenst.

Want iedere aanpassing aan het plan is een ‘zwak moment’. Een moment waarop het eenvoudig zou zijn om de handdoek te gooien en van jouw plan af te wijken. ‘Omdat het toch niet lukt’, of simpelweg omdat je vergeet dat je jouw plan dient aan te passen.

Neem dus aan het begin van jouw reis heel veel tijd voor het maken van dat plan. Dat zal veel frustratie en tijdverlies onderweg schelen.

Volg het plan; no matter what

Na zoveel tijd te hebben gestoken in jouw plan, zou het een beetje onnozel zijn als je het niet volgt. En toch gebeurt dat regelmatig. Vermijd dat.

Wanneer jouw plan dusdanig is afgesteld op jouw mogelijkheden in jouw leven, volg het dan. Volg jouw op maat gemaakt plan. Iedere dag.

Je hoeft alleen maar de avond van tevoren te kijken wat je de volgende dag hoeft te doen. Dan ben je vast voorbereid en zijn er geen verrassingen.

Het zal jou zoveel rust geven. En voldoening. Want je gaat namelijk met een goed plan jouw doel behalen.

Maak een goed plan en je hoeft het alleen maar te volgen!

Succes!

 

Liefs, Liesbeth

ps als je wilt dat ik jou help bij het maken van jouw gedetailleerde plan van aanpak naar jouw doel, laat het me even weten. Dan maak ik een op maat gemaakt plan voor jou en jouw doel.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *