Rustig aan jij….

Rustig aan jij…

Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik niets rustig aan kan doen: ik ga altijd vol gas .

En toch is rust van belang in mijn leven . En aangezien wij hetzelfde ras zijn; dus ook voor jou.

Rust in mijn hoofd is een utopie: daar heb ik me al bij neergelegd: een niet te stoppen wervelstorm van ongecontroleerde gedachten maakt zich 24/7 van mij meester.

Rust in mijn lijf heb ik zelf in de hand. 

Ik vraag veel van mijn lichaam. Dat lichaam gedraagt zich keurig en doet vrijwel alles wat ik ervan vraag. Dus dat verdient een beloning. En dat is rust. 

Ritme

Voor mij werkt het nemen van constante nachtrust het beste: iedere avond/nacht hetzelfde ritme brengt mij de meeste rust. Zelfs mentaal; dus dat is mooi meegenomen !

Iedere dag op dezelfde tijd uit mijn bed, zorgt ervoor dat mijn lichaam hierop is ingesteld en voldoende rust krijgt. Een ritme wat bij mij past.

Hoe je je rust pakt, maakt niet uit. Maar pak het !

Wanneer je fanatiek sport zul je wellicht herkennen dat rustdagen van het trainen een hel zijn: je vindt trainen dan vaak het leukste wat er is en wil dat het liefst iedere dag doen. Dat is hoe ik het ervaar: rustdagen zijn per definitie stom en niet compleet. Toch ervaar ik dat mijn lichaam dankbaar gebruik maakt van deze dagen. Vaak voelt mijn lichaam weer echt als opgeladen door de voeding in combinatie met de rust. Wat ervoor zorgt dat ik de andere zes dagen er weer hard mee kan trainen. 

Dus onderschat rust niet : het doet vaak meer voor je dan je je voor kan stellen. Rust zorgt voor herstel, groei en voorkomt blessures. Wanneer je zes dagen blaakt van de energie tijdens jouw trainingen, bedenk dan dat wanneer je geen rust zou nemen, dit wellicht minder energiek zou kunnen aanvoelen. Met dank aan de rustdag kun je zo hard trainen. 

Re-lax

Hoe jij jouw rust het beste kunt pakken ? Dat is per persoon verschillend. Maar goede nachtrust is een zeer goede basis. Maar ga ook gewoon eens even niets doen , met jouw benen omhoog, op de bank. Lees een boek, schrijf een boek (of een blog …), kijk een leuke film of serie en geniet van dat moment. Natuurlijk is er altijd wel iets te doen. Maar kan dat niet later ook nog ? Tuurlijk !! En zo niet: doe dat eerst en ga daarna even zitten. 

Van lichamelijke rust nemen, je daar aan overgeven en vertrouwen dat jouw lichaam daar bij gebaat is, krijg je ook mentale rust. Gewoon even niets …..

Probeer het eens en deel jouw ervaringen !

Want ‘druk druk druk’ is zo passé:vanaf nu ben je pas echt goed bezig als je af en toe gewoon lekker niets doet ! 

Geniet ervan !

Liefs, Liesbeth

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *