Weerstand versus weer stand

Weerstand: ik heb het serieus in alle mogelijke vormen gezien.

Interne weerstand. Externe weerstand. Bewuste weerstand. Onbewuste weerstand. En een combinatie van deze allemaal.

Natuurlijk liet ik mij, in het begin, hier ook door beïnvloeden. Maar in the end: ik hield weer stand.

 

Doel informatie

Mijn doelen zijn altijd míjn doelen geweest. Doelen welke ík wilde behalen. In principe heeft nooit iemand hier iets mee te maken gehad. Vond ik.

Dat dat niet altijd zo is, dat bleek al snel. Mensen in mijn omgeving snapten niet zo goed wat ik aan het doen was.

Dat kwam door een combinatie van er niet naar vragen en niet geïnformeerd worden door mij.

Juiste omdat het mijn doelen zijn, ben ik van mening dat dit maar voor weinig mensen interessant is. Iedereen heeft het druk met zijn eigen leven en dat is, wat mij betreft, ook waar iemand als z’n energie in moet steken. En niet in mijn leven; ik fix het zelf wel.

Dit is oprecht hoe ik het zie. Ten opzichte van iedereen om mij heen, met uitzondering van mijn kinderen.

Mijn kinderen weten álles van mij. Wat ik wil bereiken, hoe ik dat wil bereiken, waarom ik dat wil bereiken. Zij krijgen alle gevolgen te horen en welke impact dat op mij en hen zal hebben. Zij zijn de belangrijkste mensen in mijn leven en wil ik dus bij alles betrekken. Ik geef hen dan ook alle informatie die zij nodig hebben om te begrijpen wat er in mijn brein rondgaat.

Die informatie laat hen snappen waarom ik iets doe. Dat hoeft nog niet te zeggen dat zij het er mee eens zijn. Dat is weer wat anders. Maar vaak is begrip al voldoende om geen weerstand op te werpen.

Doel informatie is van belang. Wanneer jij betrokken partijen informeert over jouw plannen, zul je zelf een hele bak aan weerstand pro actief wegnemen.

 

Wat de boer niet kent…..

Mensen zijn van nature geen fan van verandering. Men wil graag dat alles en iedereen hetzelfde blijft. Dat is prettig (vinden zij) en overzichtelijk. Het vergt ook niet zoveel. Vaak hoef je niet zoveel actie te ondernemen om hetzelfde te blijven.

Hiermee wil ik niet impliceren dat mensen lui zijn. Want er bestaan ook mensen die dat niet zijn. Maar veel mensen houden van hetzelfde en rust.

Doelen stellen en behalen is alles behalve ‘rust’. Daar moet consistent actie voor ondernomen worden. En zelfs als die mensen die actie niet zelf hoeven te nemen, kan het hen nog ‘onrustig’ maken. Of angstig.

En dus zullen veel mensen proberen jou te weerhouden van jouw plannen. Je plaatst hiermee namelijk een spiegel op hun ‘inactiviteit’ en dat is soms onwenselijk. Wanneer het niet benadrukt wordt, is het er niet. De bekende struisvogel-politiek.

Op het moment dat jij gaat veranderen, is alle structuur , herkenning en logica weg. Jij wordt anders, men vindt daar iets van (daar zouden we met zn allen eens mee moeten stoppen; met dat ‘overal wat van vinden’, maar dat terzijde….) en het brengt hun situatie in een ander daglicht. En dat kan confronterend zijn. En dus ongewenst.

Van weerstand naar weer stand

Mensen gaan proberen jou te behoeden voor van alles en nog wat. Er worden beren op jouw weg gegooid waar jij zelf nog niet aan had gedacht of waarvan je vermoedt dat de kans dat die zouden kunnen gaan gebeuren nihil zijn.

Je wordt veroordeeld: ‘Doe niet zo ongezellig; drink gewoon een wijntje mee’, terwijl jij net besloot alcoholloos te leven.

Je wordt bang gemaakt:’ Dat is niet gezond hoor, als je zoveel groenten eet’, als je net de cheeseburgers verving door groenten.

Je wordt buitengesloten: ‘ Ik nodig jou maar niet eens meer uit; jij hebt toch nooit tijd’, als je hard moet werken om jouw doelen zakelijk te behalen.

Je wordt besproken:’Zo! Heb je haar gezien?! Tis net of ze ziek is’, als je net 15 kg overtollig vet bent kwijt geraakt.

Je wordt bestempeld:’ Je bent gek! Zonde van je tijd; lukt toch niet’, als je jouw ambitieuze doelen trots deelt.

Je wordt geïnformeerd:’Wist je dat echt iedereen dat al doet?’, als je net een nieuw plan lanceert.

 

Ik kan serieus nog uren doorgaan met voorbeelden noemen van alles wat ik op mn pad gegooid kreeg.

Ooit kreeg het me aan het wankelen. Nu allang niet meer.

Ik knik vriendelijk, beaam wat zij zeggen, start geen discussie en glimlach. En van binnen gaat mijn vuurtje nóg harder branden: ik weet namelijk dat ik m’n doel wél ga behalen. Ook zonder hen. Juist zonder hen.

Ik houd weer stand op mijn eigen weg.

 

Briljante inspiratie 

Alle weerstanders zullen jou gadeslaan; ze houden jou nauwlettend in de gaten. Wees je daarvan bewust. Want dat bewustzijn kan jou helpen. Helpen om een briljante inspiratie te zijn voor hen.

Het moment dat jij jouw doel hebt behaald, snoer je iedere weerstander de mond. Je laat hen zien dat zelfs dit kon. Je zult hen inspireren tot actie. Tot dromen. Tot nieuwe doelen.

Laat je niet negatief beïnvloeden door weerstand. Benut het positief. De weerstanders zijn gewoon nog niet zo ver als jij.

Wees hun inspiratie en laat hen zien dat het kan. Laat hen dromen. Ook zij hebben het recht op hun leukste leven. En als jij he dat in kunt laten zien, is dat iets prachtigs.

 

Liefs, Liesbeth

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *